Over het verschil tussen een community en een netwerk

Online networking, Social communities, je hoort momenteel niets anders. Facebook, Plaxo, LinkedIn, Hyves, MySpace, OpenSocial, meer dan genoeg media-aandacht, zowel online (ook recent op Marketingfacts) als offline. Samen met Marco Derksen werk ik aan een eendaagse workshop (januari 2008, meer details gaan zeker volgen) rondom dit fenomeen en dan vooral gericht op de vraag: wat kun je er als bedrijf mee?

Laten we eens bij het begin beginnen. Wat is eigenlijk het verschil tussen een netwerk en een community? Is er verschil? Zelf geef ik vaak als antwoord: het klontergedrag van gelijkgestemden rondom interactieve diensten. Zo is op Hyves -profilering- een belangrijke gezamenlijke drijfveer en bij YouTube -films bekijken- de grootste gemene deler. Maar dan is er nog geen verschil gemaakt tussen een netwerk en een community.

De termen worden veel door elkaar heen gebruikt, maar toch is er wel degelijk verschil. En niet alleen nu. Hier werd de discussie ook al gevoerd. Met dank aan Amy Jo Kim (van Community Building on the Web) dan toch een belangrijk onderscheid:
– een network is opgebouwd uit losse eindjes, gefocused op een onderwerp of gedrag.
– een community kan dezelfde focus hebben, maar de verbindingen zijn veel sterker. Bovendien is het belang van een uitgebreide profielpagina veel groter, die bepaalt mede jouw identiteit en status binnen de gemeenschap.

Niemand mist je dus in een netwerk, maar waarschijnlijk wel in een community als je een actieve deelnemer bent. Dus een community (gemeenschap) is gebaseerd op sterkere banden dan een network. De indeling van Henri en Pudelko in Communities of Interest, Practise en Purpose dekt naar mijn mening de lading ook niet geheel. Bij Interest spreek je wel over een Community, in zakelijke omgevingen geloof ik ook al minder in een Community of Practise en Purpose.

Laten we eens een verdeling maken:

  • Hyves, Facebook, MySpace e.d.: Community
  • LinkedIn, Xing: Netwerk
  • Twitter/Jaiku/Numpa: Community
  • Plaxo: Netwerk
  • Flickr, YouTube, del.icio.us: Netwerk
  • Web-log.nl/Blogger: Netwerk
  • iTunes: Netwerk
  • Wikipedia: Community

Al met al wordt er veel onder de term virtual community geschaard, wat feitelijk geen gemeenschap is, hooguit een netwerk van gebruikers van dezelfde dienst.

Bericht op Marketingfacts

Technorati tags: , // propaganda!abonneer je op de rss-feed rss feed