Programma Nyenrode Internet Marketing Strategie Reeks krijgt vorm

Ik mag dit jaar als 1 van de kerndocenten acteren op de Nyenrode Internet Marketing Strategie Reeks, die eind november van start gaat. Samen met andere kerndocenten (zoals Rene Jansen en Ed Peelen) zijn we er in geslaagd een programma op te stellen dat enerzijds de lading dekt van alle hippe nieuwe web2.0 en social software ontwikkelingen, verder voldoende gedekt wordt met theorie, en anderzijds wel goed aansluit op de huidige belevingswereld van internet marketeers van middelgrote en grote ondernemingen en organisaties (de doelgroep van de opleiding).

Het programma gaat uit drie blokken bestaan. Het eerste blok van 2 dagen gaat vooral in op de grote trends waar de internet marketingstrateeg mee te maken heeft. Allereerst: wat zijn sociaal maatschappelijk trends van hoe we als mensen, zowel als consument als als zakelijke klant, met elkaar omgaan? We zullen allerlei verschillende rollen verkennen die consumenten of klanten online aannemen: klanten die gelijk gaan klagen of mee willen denken, klanten die vooral bij hun vrienden klagen en onder het genot van flinke hoeveelheden alcohol niet alleen oplossingen voor de wereldproblematiek verzinnen maar ook voor jouw producten en diensten, de Nintendo Wii generatie die sterke online identiteiten hebben en voor wie second life niet meer dan een uitgeklede versie van hun dagelijkse belevingswereld is.

Uiteraard in dit blok over trends ook veel aandacht voor allerlei succesvolle en totaal mislukte web2.0 initiatieven. Niet alleen de grote bekende initiatieven, maar juist ook de kleinere, minder bekende of alleen in kleine groep bekende sites zullen de revue passeren met steeds als belangrijkste vraag: wat kun jij hier als internetmarketeer van leren? We zijn bezig om hier ook een goed analyse-model voor op te stellen, zodat de cursisten met dat model in de hand ook toekomstige web2.0 ontwikkelingen wat makkelijker kunnen duiden op hun praktische relevantie.

We krijgen voor dit blok ook leuke gastsprekers, zoals:

  • Caroline Nevejan, oprichtster van de maatschappij voor oude en nieuwe media en onlangs gepromoveerd op het onderwerp “presence and the design of trust” hebben we gevraagd om te presenteren over haar onderzoek naar de implicaties van technologie op onze samenleving;
  • Siegfried Woldhek, dreamcatcher, cartoonist voor o.a. NRC en oprichter van Nabuur.com vertelt over zijn observaties in hoe we in de samenleving met elkaar omgaan en de rol van zingeving daarin;
  • Marjolijn Kamphuis van MTV, voorheen werkzaam bij Orange, en ook blogster op Dutch Cowboys, zal met het haar typerende enthousiasme vertellen over de succesverhalen en de totale blunders op het gebied van User Generated Content;
  • Actief twitteraar Yuri van Geest neemt ons mee in zijn eigen ervaringen, observaties en passie over de rol van digitale media in marketing;
  • Marc God deelt zijn ervaringen en ambities om meer 2.0 in te brengen bij een grote organisatie als DSM.

Het eerste blok wordt afgerond met de vraag welke impact al deze ontwikkelingen en trends hebben op de organisaties van de cursisten, en wat dat betekent voor hun internet marketingstrategie. Met deze vraag als werkopdracht, een hoop inspiratie en hopelijk weer leuke nieuwe contacten in de rugzak, gaat iedereen na dit eerste blok weer de wereld in.

Het tweede blok van 2 dagen gaat vooral over strategie: hoe vertaal ik de trends en ontwikkelingen uit het eerste blok concreet naar mijn organisatie. We kijken met het onderwerp business modellen naar de vraag hoe je online nou (meer) geld kunt verdienen met gepassioneerde klanten en gebruikers. We gaan uitgebreid in op merkstrategie: welke invloed heeft het als klanten veel en duidelijk hoorbaar op blogs en wiki’s over jou schrijven en praten, of als zelfs je eigen mensen hun persoonlijke mening uiten op plaatsen en manieren waar jouw merknaam aanhangt? En hoe richt je nu online ruimtes in voor constructieve gesprekken met je klanten? Ook voor dit blok weer wat leuke gastsprekers:

  • Pim Betist van Sellaband gaat met ons de diepte in over zijn business model voor Sell a Band: welke rol spelen de tijd, liefde en aandacht van believers naast de harde knaken voor het succes van artiesten?
  • Pieter Vijn, hoogleraar integrated marketing communciation bij Nyenrode zal met ons zijn visie en ervaring delen op het gebied van integrated customer experience;
  • Merkenbouwer Roland van der Vorst zal het avondprogramma op de zijn bekende inspirerende wijze voor zijn rekening nemen;
  • Ton Wesseling, actief Twitteraar en verantwoordelijk voor de digitale strategie van SNS, zal ons meenemen in zijn ervaringen en passie om internet op strategisch niveau in te zetten en waarde te laten creĆ«ren bij een grote organisatie als SNS.

Het tweede blok wordt afgesloten met als vraag en opdracht om na te denken over een internet marketingstrategie voor je eigen organisatie en hoe je deze strategie ook succesvol zou kunnen laten zijn.

Het derde en laatste blok is gefocust op de vraag hoe je internet binnen jouw organisatie naar een hoger plan krijgt, niet als doel, maar als middel om als organisatie beter het gesprek aan te kunnen gaan met je klanten, producten en diensten beter af te stemmen op hun wensen en overall als organisatie succesvoller te zijn. Dat stelt veel internetmarketeers voor de vraag: hoe ga ik de stap zetten van een “1.0 organisatie” – die vooral sturend en zendend optrad – naar een “enterprise 2.0” waarin een gepaste mate van openheid, interactie en authenticiteit de sleutelwoorden lijken te zijn? We hebben hiervoor o.a. Piet-Heijn van Mechelen, de brand-manager van Robeco bereid gevonden om hierover in gesprek met ons te gaan. Het blok, en daarmee de masterclass, wordt feestelijk en inspirerend afgesloten met een nu nog niet definitief vastgelegde maar wel erg gave spreker.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.nyenrode.nl/ims. (Bron)