Boekrecensie: Bloghelden door Frank Meeuwsen

Bloghelden Sinds eind mei van dit jaar ligt het boek Bloghelden van Frank Meeuwsen in de winkel. En nee, ik ben dus zeker niet de eerste die een recensie schrijft over het boek. Voor hen die niet weten waar het boek over gaat: de geschiedenis van de eerste tien jaar webloggen in Nederland. De periode die wordt beschreven beslaat de jaren 1995-2005. Internet stond nog in de kinderschoenen. Web 2.0 met alle laagdrempelige publicatiemogelijkheden bestond niet. Het was een vereiste om HTML code te kunnen kloppen (nog steeds trouwens, wat mij betreft). Informatie werd op talloze andere manieren gedeeld. Een Blogheldenwiki met aanvullende informatie? Science fiction, wat ik je brom.

Het boek beschrijft de chronologische ontwikkelingen rondom de groei van weblogs in Nederland (en in het buitenland, voor het nodige referentiemateriaal) met daarbij interviews met veel Nederlandse betrokkenen. Het boek zorgde bij mij voor een groot aantal ‘oh ja’-momenten. In het begin gedroegen bloggers zich als kennisdelers, curatoren van het Wereldwijde Web en bestond bloggen vooral uit het delen van links. Kladblok, 2525.com en Smallzine (altijd in twee delen verzonden via de mail) waren voor mij hele belangrijke informatiebronnen op zoek naar interessante websites. Linkdumpen is nu versimpeld, een rss feed vanuit delicious kan het werk voor je doen, al dan niet gekoppeld aan een twitteraccount (@lbroekman_links). Herkenbaar ook: de opkomst van de shocklogs, de groei van livelogs (o.a. door diensten als Blogger en web-log.nl), de weblogqueen-blogmarathons, het jaarlijkse pandemonium rondom de Dutch Bloggies, de overgang naar de businessblogs. Opvallend vond ik het aantal mensen waar ik nu via Twitter mee verbonden ben, maar waarvan ik hun aandeel in de beschreven Nederlandse bloggeschiedenis niet zo scherp op het netvlies had staan.

Het stuk in Bloghelden over de Emerce Update over Weblogs in 25 november 2004 slaat de spijker op de kop (in mijn geval). Ik zat in de zaal en luisterde geboeid naar wat Frank Meeuwsen, Marco Derksen (Marketingfacts) en Frank Janssen (Frankwatching) te vertellen hadden. Op pag.182 is te lezen: “Een aantal van de toehoorders zou na de presentatie zelf starten met een interne of een eigen zakelijke weblog.” Klopt, het idee voor Blinkz is toen ontstaan.

Het boek confronteert je met de snelheid waarmee internet is veranderd in vijftien jaar tijd. Het is vooral interessant voor directe en indirecte betrokkenen die deel uitmaakten van deze ‘geschiedenis’, maar ook voor iedereen die vandaag professioneel met digitale media te maken heeft en wil weten hoe het er ‘vroeger’ aan toe ging. Al was het maar om te waarderen dat je nu op een URL in een email kunt clicken, in plaats van het adres te moeten onthouden en overtypen in de adresbalk van je Netscapebrowser.