Sparkx.nl: een Social Directory

In de reeks artikelen over spelers in de (volle) Nederlandse markt van profielenwebsites belichten we vandaag: Sparkx. Eerdere bijdragen in deze reeks werden besteed aan iCampus, Netlog, Clubby Club en DistrictWorld. Sparkx is live sinds juni 2008. Oorspronkelijk was de site bestemd voor gebruikers die wel klaar waren met Hyves, vertelt Andries Voskamp. Die keuze is inmiddels (terecht, naar mijn mening) aangescherpt. Wat Sparkx stelt, is dat het geen 2e Hyves (meer) wil zijn. Geen sociaal netwerk dus. Wat dan wel? Een social directory, zo stelt Suzan Fluitman.

De inhoud van Sparkx wordt namelijk gevormd door de leden, gevoed door emotie, passie en hun eigen kennis en voorkeuren. Zij voegen hun favoriete adressen toe en vormen hiermee hun eigen wereldkaart met zogenaamde Sparkx. “Een Spark is een bijzonder adres, waar de kwaliteit nog ouderwets goed is of ultiem hip en classy of juist authentiek en zeldzaam. Een lichtpuntje dus in de grote overvloed van homogeniteit en kwantiteit.” Denk hierbij aan beoordelingen van hotels, restaurants, vakantiehuizen, dienstverleners, uitgaansgelegenheden, interieurdesigners en lifestyle. Al jouw hotspots op een wereldkaart. Als je vrienden hebt binnen Sparkx, kan je ook de Sparkx van je vrienden op je kaartje zien. Zo word je eigen Quality Gids samengesteld.

Als ik nu naar het W3 model kijk en aan de hand daarvan Sparkx beoordeel, dan vallen de volgende zaken op:
Wie
Het sociale gedeelte wordt gevormd door de Sparkx van je vrienden en de andere gebruikers. Sparkx maakt zo slim gebruik van het ‘show off’-principe: “kijk mij eens hip zijn”. De profielinformatie die gevraagd wordt, is niet al te uitvoerig en komt niet opdringerig over. Een koppeling met de gebruikelijke adresboeken voor het connecten die je eigen netwerk (want dat is wat men toch als eerste doet) is wel heel makkelijk te maken. Ook worden suggesties gegeven van leden die je mogelijk ook kent.

Waarom
Sparkx heeft als social directory. in ieder geval een onderscheidende propositie, in vergelijking met de eerder besproken initiatieven. De nog niet beantwoorde vraag is of de behoefte om actief onderdeel uit te maken van een social directory bij voldoende mensen aanwezig is. Niche netwerken, bottom up gevoed, hebben meer potentie dan top down/klonen. Sparkx is door de reviewfocus te beschouwen als een niche, maar heeft door de brede portfolio wel meer aanzwengelwerk nodig. De dienst is gratis voor gebruikers. Inkomsten worden gegenereerd uit advertentiedisplays en affiliate marketing. In de nabije toekomst krijgen partijen in de gids de mogelijkheid exclusieve aanbiedingen te doen aan Sparkx leden.

Wat
Zoals gezegd worden reviews gedeeld. Deze worden op een wereldkaart getoond, die heel handig te filteren is op onderwerp, eigen inbreng, die van mijn netwerk of van andere deelnemers. Foto’s kunnen worden geplaatst. Er worden echter geen koppelingen gemaakt met bijvoorbeeld Flickr of YouTube, wat wel waarde aan de review of het event toe zou kunnen voegen. Het succes van een community wordt mede bepaald door offline activiteiten. De Sparkx community lijkt zich goed te lenen voor geschikte community-events op lifestyle gebied. Verder is er een forum, waarop door leden vragen gesteld en beantwoord kunnen worden. De site ‘leeft’ van content. Het is daarom denkbaar dat er op termijn een samenwerking met een uitgever gaat plaatsvinden, waar content mee gedeeld kan worden.

Conclusie: een goed initiatief, met een onderscheidend aanbod t.o.v. Hyves en andere profielenwebites. Het uiteindelijke succes gaat bepaald worden door de gebruikersaantallen, -activiteit en het goed aansluiten bij de behoeftes van de gebruikers.

Technorati tags: , // propaganda!abonneer je op de rss-feed rss feed