Muziek 2.0 – de muzikale laagloods: zoekt en gij zult (muziek) vinden.

Inkopper: digitalisering heeft de muziekindustrie veranderd, net zoals de foto- en de filmwereld overigens. Vinyl werd MP3. B-sides worden alleen nog genoemd in de titel van verzamelalbums. De platenwinkel om de hoek werd Napster, iTunes store, Torrentboer of nieuwsgroep. ‘Grote’ artiesten moeten hun inkomsten halen uit optredens en merchandise in plaats van albumverkoop, anderzijds biedt MySpace beginnende artiesten een laagdrempelig podium voor hun muziek. Arctic Monkeys heet een van de eerste bands te zijn die via MySpace doorbrak. Inmiddels zijn er meer dan 8 miljoen artiestenaccounts op MySpace op een totaal van 130 miljoen profielen wereldwijd. Facebook mag dan groter zijn dan MySpace, qua muziek moet je bij MySpace zijn. Tenminste …

Op het beste Nederlandse muziekblog Eerste Hulp Bij Plaatopnamen liet Silence Is Sexy recent een heel ander geluid horen. Deze band heeft recent de Interactive Award gewonnen, een gezamenlijk initiatief van Noorderslag EuroSonic en theFactor.e dat richt zich op Europese muziekacts die zich via internet op een bijzondere wijze profileren. Uiteraard heeft Silence Is Sexy een MySpace account. Maar dat zet geen zoden meer aan de dijk: De rol van MySpace is veranderd. Er zijn naast MySpace diverse platforms ontstaan waar bands hun muziek al dan niet gratis aan kunnen bieden. Zo maakte Silence is Sexy gebruik van Jamendo, waar hun (prima) album This Ain’t Hollywood gratis werd aangeboden. Met als resultaat: meer plays in 4 maanden tijd dan ze in 4 jaar op MySpace hebben en een dikke 4.000 extra (gratis) downloads van de plaat! De interactie met de fans verloopt ook via andere kanalen dan alleen MySpace: Twitter biedt musici een prima gelegenheid om in dialoog te gaan met fans. Eerder repte ik al over artiesten op Twitter, een overzicht is hier te vinden, specifiek voor Nederland is dit overzicht van 3voor12 handig.

Het aantal platforms waar (beginnende) musici hun muziek kwijt kunnen groeit gestaag. En veelal kunnen luisteraars de muziek gratis downloaden. Meer luisteraars, meer fans, meer bezoekers bij optredens … Is dat nu dan het beste verdienmodel? Recent werd het Sellaband concept (stort geld, draag bij aan CD opname van artiest en ontvang na productie een exemplaar naar rato van inleg) al kritisch besproken.

Een aantal initiatieven op een rij:
Nextbestband
Op de (Nederlandse) website kunnen beginnende bands zichzelf promoten en kiezen fans welke bands verder moeten worden geholpen met hun doorbraak. Op Nextbestband.nl kunnen de bandjes hun muziek, video’s, podcasts en foto’s plaatsen. De initiatiefnemers van de site helpen hen ook met promotie, het opnemen van videoclips en het boeken van optredens.

Boomr
Boomr.nl, een Nederlands intiatief van Maurice Brand en Marco Derksen, ruim 2 jaar oud, meer dan 200.bezoekers per maand. Doelen zijn o.a.:

  • Nederlandse (startende) artiesten beter & makkelijker met fans kunnen communiceren over muziek, op een leuke wijze.
  • Muziekfans (ook wel: luisteraars) op een leuke manier nieuwe muziek artiesten kunnen ontdekken, samen met vrienden.
  • Luisteraars meer met vrienden naar concerten zullen gaan van (redelijk) onbekende artiesten.

Legaldownload
Artiesten kunnen zich gratis aanmelden bij dit Nederlandse initiatief. Meer dan 11.000 artiesten en platenlabels zijn naar eigen zeggen inmiddels aangesloten bij deze Nederlandse muziekwebsite. Legaldownload hanteert geen selectie aan de poort. Alle genres zijn welkom. De artiest verwijst fans naar het winkeltje op de eigen site of profielpagina. De fans kunnen daar alle muziek beluisteren en direct kopen. Daarbij heeft Legaldownload een eigen Legaldownloadstore (downloadwinkel van het jaar 2007) en plaatst het bedrijf downloadwinkels in muziekgerelateerde websites. 75% van de downloadopbrengst wordt uitgekeerd aan de artiesten.

Naast de digitale distributie van muziek heeft Legaldownload een apart gedeelte voor radiostations opgezet. FM zenders en webradio’s kunnen hier gratis muziek downloaden in radiokwaliteit. Inmiddels zijn er meer dan 750 zenders aangesloten. Verder is er een mogelijkheid voor eigenaren van websites die graag een eigen downloadshop in hun site willen hebben en is er een onderdeel waar muziekliefhebbers een profiel kunnen aanmaken en vervolgens reacties bij de artiesten kunnen plaatsen.

Jamendo
Sinds jaren is Jamendo het grootste muziekplatform voor gratis, onder Creative Commons licentie verschenen muziek. Op Jamendo kunnen duizenden onafhankelijke artiesten hun muziek kosteloos, legaal en zonder limiet verspreiden. Daarnaast is Jamendo een community voor diezelfde artiesten, maar ook bands en fans die muziek delen, aanbevelen, eigen playlists kunnen samenstellen en vooral nieuwe muziek ontdekken. De site is eer gebruiksvriendelijk, je kunt redelijk snel filteren in het aanbod, iets wat essentieel is zodra het aanbod groter en gevarieerder wordt.
Mijn persoonlijke favorieten aldaar: Brad Sucks, Josh Woodward en Allison Crowe. Prima artiesten, dito albums, te koop voor E 9,90 in de iTunes winkel, gratis bij Jamendo.

Project Opus
Vergelijkbaar met Boomr. “Project Opus is an online music community designed to support artists, fans and local music. It is a single point of contact for discovery of new music.” Ook hier is het eenvoudig filteren, muziek te beluisteren en te downloaden.

Bandcamp
Bandcamp is a publishing platform for musicians. We’re your fifth, fully geeked-out Beatle, who keeps your website humming and lets you get back to making … “
Via Bandcamp kan een artiest onbeperkt m
uziek in alle gangbare formaten on-line aanbieden, promoten, marketen en verkopen. Alles is gratis, behalve als je via Bandcamp tracks of je album verkoopt: dan rekenen ze ongeveer 15% commissie.

ilike.com
iLike.com biedt ook te beluisteren nieuwe muziek, maar tevens een integratie met iTunes middels de iLike Sidebar. Je iTunes-bieb wordt genalyseerd en op basis van die info worden aanbevelingen gedaan.

Zo zijn er nog tientallen andere platforms met verschillende opties (luisteren, kijken, downloaden: gratis en/of betaald), zoals bijvoorbeeld Purevolume. Elke artiest die dat wil, kan zijn muziek aan de wereld ten gehore brengen. Dat is geweldig. Dat is ook een probleem. Bomen, bos en zo. Er dient zowel op individueel (platform) als op metaniveau veel aandacht besteed te worden aan tagging, rating en filtering. Er is m.i. behoefte aan een metadienst, die kan filteren op muziekstijlen in meerdere platforms. Anders blijft het zoeken naar een paar spelden in heel veel hooibergen.

Technorati tags: , // propaganda!abonneer je op de rss-feed rss feed