Social Media: van silo's naar supermarkten, zoals Second Brain

.flickr-photo { border: solid 2px #000000; }.flickr-yourcomment { }.flickr-frame { text-align: left; padding: 3px; }.flickr-caption { font-size: 0.8em; margin-top: 0px; }


Second Brain, originally uploaded by Lode Broekman.

Het gebruik van social media, zoals Flickr (foto en video), YouTube/Vimeo/Google Video (video), Last.fm (audio), del.icio.us/ StumbleUpon/WatVindenWijOver (social bookmarking), Slideshare (presentaties) en Twitter (presence/microblogging) is naar mijn mening een nieuwe fase ingegaan. In den beginne waren de diensten ‘afgesloten’, op zich zelf staande silo’s. Je kon er je content in kwijt. maar meer ook niet. De diensten concurreerden voornamelijk met vergelijkbare diensten.

Toen het stof was neergedaald, de markt ‘verdeeld’ was en er per service nog slechts een paar partijen over waren die een relevant marktaandeel vertegenwoordigden, kwam de volgende ontwikkeling op gang. Sociale netwerken zoals MySpace, Facebook en ook Hyves gingen (verstandig) niet langer het wiel zelf uitvinden, maar de bestaande diensten integreren. Gebruikers gaan content niet dubbel plaatsen, maar willen in 1 keer klaar zijn. Zo verschijnen er bijvoorbeeld YouTube filmpjes op Hyves, wordt er meer traffic gegenereerd naar het Hyves netwerk en heeft het profiel meer waarde gekregen voor de gebruikers (hoewel de lock-in door gebruik van derde partijen wel verminderd).

In 2007 groeide microbloggen, waarbij slim gebruik gemaakt werd van het importeren en delen van additionele diensten voor foto’s, audio, video, social bookmarking en blogs. In Jaiku kun je alle content die je zelf genereert als een apart bericht laten verschijnen, zodat je followers naast je ‘wat ben je aan het doen?’ mededelingen ook al het andere materiaal kunnen volgen. Standaard staan alle diensten ‘aan’. Als je als gebruiker iets niet wilt volgen, dan kun je dit aanpassen en afstemmen op eigen behoefte. Wil je niet alle Last.fm meldingen hebben van gebruiker X maar wel zijn linktips, dan kill je dat onderdeel van de stream. In Twitter moet je meer moeite doen om elders geproduceerde content te publiceren. Via Twitterfeed kun je feeds converteren naar een Tweet, Autopostr maakt plaatsen van Flickr foto’s mogelijk en Mobypicture stuurt een foto juist weer naar diverse diensten zoals Twitter, Flickr, WordPress, Hyves (en binnenkort nog meer mogelijkheden). Een dienst als Tumblr bestaat voornamelijk uit het publiceren van elders geproduceerde content. Natuurlijk kun je er ‘unieke’ content in kwijt, maar het zwaartepunt van de content is veelal afkomstig uit feeds die foto’s, blogposts, tweets, audio en films ‘ophalen’. De laatste release van Plaxo bracht de functie ‘Pulse’. Hierin is de stroom content te volgen die jouw netwerk produceert. De gebruikers kunnen zelf bepalen welke social media ze willen delen, ontvangers kunnen vervolgens zelf bepalen of zij alles willen ontvangen of slechts een deel.

In 2007 groeide ook het aandeel van persoonlijke startpagina’s, zoals iGoogle, Pageflakes en Netvibes. Ieder biedt talloze mogelijkheden om widgets te plaatsen en zo elders geproduceerde content op de eigen startpagina te plaatsen: eigen content of die van derden. In de meest recente versie van Netvibes (Ginger) is het mogelijk een deel van de eigen startpagina publiek te maken en zo weer een deel van de eigen content publiek te maken.
Er vindt dus op verschillende manieren aggregatie van sociale media plaats, op individueel en netwerkniveau. Een nadeel vind ik dat er een bomen & bos-situatie dreigt te ontstaan. Diensten als Plaxo en Jaiku bieden geen goede zoekfunctionaliteit. Je dumpt je content en consumeert die van anderen, een hoog snackgehalte. Wil je iets terugzoeken (van jezelf of van anderen), dan moet je a) geduld hebben en b) geluk dat je stuit op waar je naar op zoek was.

Wellicht dat een dienst als Second Brain hier nu verandering in kan brengen. In Second Brain kun je eigen content verzamelen (tot zover niets nieuws), maar ook in de opgeslagen informatie zoeken. Net alleen in de eigen content, maar ook in die van anderen. Vind je de content van een andere gebruiker interessant, dan kun je je abonneren op diens content. Ook is het mogelijk om op onderwerp te clusteren en daar via RSS van op de hoogte te blijven. De diensten die nu zijn aangesloten (o.a):
– Flickr
– YouTube
– Slideshare
– Twitter
– Del.icio.us
– WordPress
– Picasa
– Digg
– Google Docs
– Google Reader

Een interessante dienst, die ik zeker vaker ga gebruiken. Alles op 1 plek, one stop shopping: supermarkten zijn er groot mee geworden.