Joga.com: Google & Nike in 1 team

Google heeft sinds begin 2004 haar eigen online community: orkut. Waar Facebook en vooral MySpace gigantische groeicijfers lieten zien, bleef orkut (vernoemd naar de bedenker Orkut Buyukkokten) kwakkelen. En leverde zo het bewijs dat lang niet alles wat Google doet, meteen een succes is. De enige regio waar orkut ‘marktleider’ is geworden, is Brazilië. In maart 2006 waren 72,72% van de orkutleden afkomstig uit Brazilië, gevolgd door 10,92% uit de VS.

Is die brede Braziliaanse voetballiefhebbende achterban soms de reden dat er samen met Nike een ‘online community’ rondom voetbal is gestart? Joga.com is sinds eind maart live. In hun eigen woorden:
“Joga is een online community gemaakt door Google en Nike voor fans van de populairste sport ter wereld: voetbal. Met Joga leer je andere fans kennen, kun je competities en clubs beginnen, contact krijgen met spelers van Nike en kun je videoclips en foto’s bekijken (je kunt zelfs je eigen uploaden). Je kunt bestaande vriendschappen aanhalen en nieuwe beginnen, lid worden van allerlei professionele spelers- en voetbalcommunity’s. Je kunt zelfs je eigen community beginnen om over voetbal te praten, tips uit te wisselen over de mooiste technieken, om verschillende stadions te bekijken en om je volgende wedstrijd te plannen.

Maar boven alles gaat Joga over “Joga Bonito”, Portugees voor “speel op je best”. Ben je klaar om op weg te gaan naar een gelukkig voetballeven? Word lid en laat de wereld zien wat op je best spelen voor jou betekent.”

Er zijn tot nu toe 59 communities aangemaakt in Nederland op ‘meer dan 1000 leden in Nederland’, waar ik er dus één van ben. De officiële Nike Football community (wereldwijd) kent iets meer dan 1000 leden. Ik heb de indruk dat het nog echt los moet komen, maar met het WK in het vooruitzicht en multimediale ondersteuning zou het toch wel eens ‘geen tweede orkut’ voor Google kunnen worden. De site is voorzien van diverse ‘social network-features’: foto’s en video’s uploaden, communities starten rondom spelers, teams (Oranje) of stadions (bijvoorbeeld Old Trafford), je favoriete team samenstellen (standaardkeuze uit flink wat Nike spelers), persoonlijke wallpapers (ook Nike spelers) en een beperkt weblog (dagboek in het Nederlands). Fles is half vol (mooi dat het er allemaal in zit), fles is half leeg (het is het allemaal net niet).

Blijft interessant om te volgen hoe twee wereldmerken gezamenlijk proberen wereldwijd een community op de rit te krijgen (top down, dus risicovol) rondom de belangrijkste bijzaak.