Een marketeer in China

medium_ongekr_koningin_chin_a120.jpgTijdens mijn dienstverband bij PPMC was Remco Hofman een goede collega van mij. We hadden zakelijk een vergelijkbare achtergrond (veel marketingwerk voor banken en verzekeringsmaatschappijen gedaan), hielden van allebei van een pragmatische aanpak en hadden daarnaast ook prive veel dezelfde interesses (hardlopen/wielrennen, voetbal en reizen, voornamelijk Azie).
Twee jaar geleden had hij het wel gehad hier en ging het avontuur tegemoet. Dag baan, dag huis, ik word leraar Engels in China. Briljante actie, eerlijk gezegd. Van tijd tot tijd deelde hij zijn belevenissen via de mail, wat altijd zeer vermakelijke stukjes proza waren. Nu is het zelfs zo ver dat zijn werk in boekvorm is uitgegeven: “De ongekroonde koningin van China” (Uitgeverij Pepijn, isbn 9080757489), met als ondertitel: Belevenissen van een Nederlandse leraar in China.

Uit enkele recencies;
In 2004 gaf Remco Hofman (Waskemeer,1963) zijn baan als marketeer op en sloeg een heel andere, onbekende weg in als leraar Engels op het Chinese platteland. In De ongekroonde koningin van China beschrijft hij zijn belevenissen in 23 korte verhalen. Hij woont, werkt, fietst en leeft tussen de Chinezen.

In zijn eigen nuchtere Friese stijl geeft hij op droge, komische wijze een inkijkje in de wereld van Chinese studenten, onderwijs, vrouwen, uitgaan en relaties. Hofman laat in dit boek zien hoe je een eigenzinnige Hollander kunt blijven en je tegelijkertijd kunt laten meevoeren op de stroom van Chinese gastvrijheid en gewoonten. Hij is een fervent fietser en wandelaar en dit brengt hem op plaatsen en in situaties waar(in) toeristen maar zelden (terecht) komen.

Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het andere China. Het China ver weg van Beijing en Shanghai.

De mix van schrijfstijl en gebeurtenissen maakt dat je het boek met een lach doorleest. Aanrader!