LBS games: Foursquare, Gowalla? MyTown!

Langzaam maar zeker groeit het aantal Nederlandse gebruikers van Location Based Services zoals Foursquare, Brightkite, Loopt en Gowalla. Het aantal smartphones neemt toe en de optie om je fysieke lokatie te delen met je netwerk wordt door steeds meer mensen toegepast. Check in op een locatie, de GPS van je mobiel bepaalt waar je bent en indien gewenst deel je deze info, al dan niet voorzien van een foto, met je netwerk op of naast (Twitter, Facebook) het platform.

Bij Foursquare verzamel je badges en kun je burgemeester van een plek worden (met bijbehorende privileges, bijvoorbeeld in horecagelegenheden), bij Gowalla verdien je Stamps, Pins & Items. Foursquare is wat breder bekend, Gowalla heeft een betere user interface op de iPhone maar nog geen Android app, iets wat Foursquare dan weer wel heeft. Voorbeelden van Nederlandse bedrijven die Foursquare inzetten, zijn Selexyz (waar je met een checkin gecombineerd met een boekentip kans maakte op een bestseller) en Cafe De Vijfhoek in Haarlem (waar de burgemeester ‘privileges’ geniet).

Er zijn meer partijen die LBS aan een spel hebben gekoppeld. Een goed voorbeeld is MyTown, 600.000 gebruikers (2x meer dan Foursquare), iPhone only en duidelijk ontwikkeld door ervaren online game bouwers. Met MyTown kun je niet alleen laten weten waar je uithangt, maar ook ‘eigenaar’ worden van de locatie (vergelijkbaar met het burgemeesterschap van Foursquare). Het verschil is alleen dat je de locatie moet kopen. Vervolgens kun je huur gaan innen. Virtual Monopoly meets Location Based Services. Meer bezoekers op jouw locatie betekent meer inkomsten. Met de opbrengst is het weer mogelijk om andere gebouwen aan te schaffen. Naast de virtuele goederen zijn er ook koppelingen met offline aanbiedingen. MyTown registreert 6 checkins per seconde, Foursquare komt niet verder dan 1 checkin per seconde. In deze video van Robert Scoble wordt hij door de baas Keith Lee (stug kauwgomkauwend) rondgeleid door het MyTown kantoor en wordt e.e.a. uit de doeken gedaan.

Credits: Dank aan @jeroenwubbe voor de tip.
Leestip 1: Techcrunch over MyTown
Leestip 2: Robert Scoble over Foursquare en MyTown
====

Technorati tags: , // propaganda!abonneer je op de rss-feed rss feed