Twitter & Jaiku: een week later

Vorige week waren er de eerste scheurtjes in het Twitter-bolwerk zichtbaar. De performance was niet om over naar huis te schrijven en de concurrentie is slechts een muisclick verwijderd. Zo kon Jaiku.com flink wat nieuwe aanmeldingen van Twitteraars verwelkomen. Echter, tot een definitieve overstap van het gros kwam het niet en de stofwolken zijn neergedaald. En zo zijn er nu twee diensten waarin de vraag wordt beantwoord: “Wat doe je nu?”.

Elke dienst heeft zijn pro’s en cons. Twitter is heel basaal, geen opsmuk en heeft een grotere gebruikersgroep. Automatisch plaatsen van eigen feeds wordt niet altijd op prijsgesteld. Jaiku kent meer toeters en bellen: iconen, integratie met Flickr en rechtstreeks eigen feeds inlezen bijvoorbeeld van je eigen weblog (in tegenstelling tot Twitter, waar je aangewezen bent op Twitterfeed en Rss2twitter). Je kunt in Jaiku dus je Twitterfeed inlezen, hoef je maar 1 keer te posten en een half uur tot een uur later staat het bericht in Jaiku. Maar ja, je roept iets de wereld in en soms wil je dat meteen in beide kanalen zien. Daarvoor is nu Twitku ideaal, 1x posten en het wordt tegelijkertijd naar beiden verzonden.

Ik heb een week verschillende varianten uitgeprobeerd: 1x posten in Twitter en doorsturen naar Jaiku (traag), andersom (dus vanuit Jaiku Twitter voeden) maar dat leverde helemaal niets op, posten via TwitKu (doublure in Jaiku door twitterfeed) en heb uiteindelijk voor het volgende scenario gekozen, zo lang er twee diensten naast elkaar gebruikt worden:

  • Posten en lezen via Twitku
  • Reageren in het betreffende kanaal (+ voor Jaiku)
  • Geen additionele feeds in Twitter inlezen
  • Max. 1x per dag een MP3 delen in Twitter via FoxyTunes
  • Geen twitterfeed naar Jaiku (voorkomt doublures)
  • Wel in Jaiku: bookmarks, 3 weblogs en Flickr. Contacten kunnen immers naar eigen goeddunken unsubscriben per feed.

Technorati tags: , // propaganda!abonneer je op de rss-feed rss feed