Drie tips in 1 bericht: Sync.nl, Hyves & Friendster

In het blad Clou van februari 2007 van de Marktonderzoekassociatie las ik een interessant artikel over een onderzoek dat in juli 2006 door Hanneke Vos is uitgevoerd over enkele honderden Hyvers. Na enig digitaal speurwerk vond ik o.a. hier een goede samenvatting plus een link naar haar doctoraalscripie: “Networked Individualism: het nieuwe samenzijn?”, over het gebruik van sociale netwerksites op Internet (PDF, 611kb). Interessant leesvoer over gebruik, motieven en demografie van de Hyves-communicatie. Grappig gegeven: de leeftijd van een Hyver heeft een voorspellende waarde voor het aantal vrienden middels de formule: 128 – 2x de leeftijd. Scoor je lager dan de uitkomst (zoals ik: 128-(2×41)=46, terwijl ik op slechts 14 vrienden bij Hyves kan rekenen …), dan ben je daar dus minder populair dan gemiddeld …

Ik belandde ook op Sync.nl, waar nog een goed artikel te vinden was over het onderzoek van Hanneke. Eerlijk gezegd heb ik de berichten rondom de lancering van Sync.nl gemist, maar wat ik aantref ziet er goed uit. SYNC is een online magazine voor mensen die interesse hebben in of werkzaam zijn op het snijvlak van wetenschap, ondernemen en technologie. Vooral de personalisatiemogelijkheid spreekt mij zeer aan waarmee je zelf bepaalt welke onderwerpen je startpagina vullen plus de mogelijkheid om de artikelen van je keuze in een printbundel te plaatsen, die je vervolgens offline kunt lezen (wat nog altijd prettiger is dan vanaf het scherm).

De derde tip is een artikel wat ik ook op Sync.nl aantrof over de opkomst en bijna ondergang van Friendster, geschreven door Ewald Smit.

Technorati tags: , , , // propaganda!abonneer je op de rss-feed rss feed