De zevenmijlslaarzen van Plaxo 3.0

Ik maak al geruime tijd dankbaar gebruik van de diensten van Plaxo, een online synchronisatie van je agenda, contacten en taken. Bovendien worden de gegevens van jouw contacten die ook gebruik maken van Plaxo automatisch bijgewerkt, online en in de client die je gebruikt (in mijn geval Microsoft Outlook). Handig, vooral voor de gegevens van mensen waar je niet frequent mee in contact bent. Aangezien ik twee Outlook accounts gebruik (Atos en opdrachtgever), is het helemaal handig om een afspraak maar 1x op te hoeven nemen en toch beide agenda’s up to date te kunnen houden, idem voor de lijst contactpersonen. Prive maak ik dan ook nog gebruik van Google Calendar, om het nog iets ingewikkelder te maken.


Recent werd ik benaderd om de betaversie van Plaxo 3.0 te testen. Na de installatie viel meteen al op dat de interface veranderd/verbeterd is. Links zijn de contactpersonen of taken te vinden, het resterende deel wordt gebruikt voor het kalendergedeelte (binnenkort, maand, week of dag) plus en kolom met productinformatie van Plaxo Premium (de schoorsteen moet immers ook blijven roken). Al met al een verbetering t.o.v. de vorige interface. In de testfase verliep het synchroniseren niet vlekkeloos, maar in de versie die maandag jl werd gereleased is dit opgelost.

Dan de belangrijkste verschillen in deze nieuwe release.

  • Synchroniseren met Google Calendar! Ja, het lukt nu om zonder knippen en plakken Outlook en Gcal te synchroniseren. Plaxo neemt standaard wel alles mee wat er in Gcal staat, maar dat is te wijzigen, zodat bijvoorbeeld feestdagen niet dubbel worden overgenomen. Ik heb wel Gcal eerst geschoond en daarna Outlook/Gcal gesynchroniseerd, met een prima resultaat
  • Synchronisatie dashboard: het instellen van de verschillende diensten die met elkaar in overeenstemming moeten zijn is gebruikersvriendelijker gemaakt. Naast Gcal kan er o.a. ook met Yahoo en MSN worden gecommuniceerd. LinkedIn hoort ook tot de mogelijkheden, maar dan wel in de betaalde dienst ($49,95 per jaar).
  • Personalisatie: Er kan naar eigen wens worden ingedeeld qua kleuren, hoeveelheid systeemberichten, standaardinstellingen kalender, wel/geen persoonlijke flickr feed en eigens feeds die je wilt delen met je contacten.
  • Mobiel: zelf niet getest, maar in Twitter klinken enthousiaste geluiden over de mogelijkheden van Plaxo op je mobiel

Al met al een stap met zevenmijlslaarzen vooruit. Ik geloof erin dat diensten zich onderscheiden door slim gebruik te maken van het integreren van andere diensten, zie de ontwikkeling die Facebook momenteel doormaakt. Paar minpuntjes nog voor Plaxo: er is geen feed beschikbaar van de kalender en synchen met een Outlook account dat offline is werkt niet. Een video van een interview door Robert Scoble met John McCrea, vice president marketing van Plaxo is hier te vinden.

Technorati tags: // propaganda!abonneer je op de rss-feed rss feed